III. rész Sziasztok, megjöttetek, szuper….mit isztok?

Az Ötödik Elem jut az eszembe, mikor Corben Dallas éa Lilu megérkeznek a Flostone paradicsomba. Hatalmas az ováció megjöttek az új vendégek, mindenki vidám, szélesen mosolyog, ez itt a mennyország.

Az a nagyon jó Ausztráliában, hogy kb 3 hét alatt válhat az ember igazi ausztrállá, és csak azért ilyen sokára, mert nem vagyunk kínaiak, vagy görögök, vagy indiaiak, vagy olaszok, esetleg valamelyik arab ország szülöttei. Nekik ez kb 2 nap. de lehet, hogy ők már ausztrálként érkeznek.

Itt mindenki jött valahonnan. A többség még jobban beszéli a saját nyelvét mint az ittenit, de ez senkit nem zavar. És az a kevés ős ozzi akinek a rokonai még vasra verve érkezett ide, na azok is pontosan úgy néznek ki, mint azok akik ma érkeztek Londonból, azért mert megunták az esőt. És ez a dolog nem csak egy a bevándorlók által kitalált védekezés az elszigetelődésre, a kulturális sokkra. Nem, itt ez a természetes.

Nincs ausztrál jogsid, gyere 20 perc és már zsebre is vághatod a vadiúj jogsidat. Még nincs állásod, semmi gond, mondd a számlaszámodat, utalunk hetente egy kis pénzt. Számlaszámod az van, igaz? Szuper, és már a TB-t is elintéztétek az első nap mikor megérkeztetek, hát ez csak természetes. Akarsz esetleg indítani valami kis vállalkozást? Semmi gond, 20 perc az interneten és kész is az ABN szám. Hogy neked van két gyereked is, akkor megduplázzuk a pénzt amit hetente utalunk. Hogy kéne nekik járni iskolába, el van intézve. Hogy nem tudnak angolul, semmi gond, tegnap is jött egy kislány Burmábol, holnap meg két fiú jön Görögországból, ők se tudnak.

Tehát csak azt akarom mondani, hogy itt számítanak az emberre, nem könnyű bejutni, de ha már itt vagy, ha megvan a hőn áhított PR vízumod, akkor csak rajtad múlik, hogy mikor érzed magad igazi ozzinak.

Meg azért is Jó Ausztrália, mert 3 hét se kell ahhoz, hogy része legyél egy olyan csoportnak ami nem jár anyagi előnyökkel, nem kell kitöltened semmit, hivatalos fordítást sem kell készíttetned. Egyszerűen abban a pillanatban, hogy megérkezel, egy vagy azok közül az emberek közül akik azért jöttek ide, hogy jobbá tegyék az életüket, hogy itt éljenek. Ez egy nagy és színes közösség, egy sokszínű forgatag, amibe igazán jó beletartozni.

És van még egy dolog ami miatt jó Ausztráliába érkezni. Az itt élő rengeteg magyar miatt. Még meg sem érkeztél, de már tagja vagy egy nagy csapatnak, egy vagy a sok közül, akiknek közös a múltjuk, és a jelenük is. Mind magyarok vagyunk, de egy kicsit másképp. Olyan magyarok, akik nagyon messze élnek a Magyarországtól. És ebbe a csapatba tartozni nagyon is sok előnnyel jár. Rengetegen üdvözöltek minket a facebook-os csoportban (Magyarok Ausztráliában) sok tanácsot, ötletet, kaptunk, és ha kérdésünk volt azonnal jött a válasz, Köszönjük Nektek 🙂 Kevesekkel találkoztunk még a csoportból, de így a távolból is úgy érezzük, ismerjük őket, mert jó közéjük tartozni, mert jó itt magyarnak lenni.

Külön említem meg a canberrai magyarokat, nincsenek sokan, kb 300 magyar él a városban, és ha mindenkit nem is  ismerünk, de néhányukat igen, és néhányuk nélkül, most bizonyosan nem tartanánk ott, ahol tartunk. Nagy-nagy köszönet nekik, és persze mindenkinek, aki segített, és segíteni fog.

Sziasztok, megjöttünk, minden szuper… Hogy mit iszunk? Amit ti.

Posted on 2015-04-12, in már-itthon and tagged . Bookmark the permalink. 11 hozzászólás.

  1. Névtelen

    Ez az erzes megfizethetetlen 🙂 kaliforniaban erezrunk igy (mondjuk magyarokkal ott nem talalkoztunk). Europaban, barhol elsz (mi epp Nemeto.ban) “gyüttment” bevandorlo vagy, most meg, hála OV-nak, az ô hülyeségeiért is kicsit mi visszük el a balhét.
    Minden jót nektek!

    Réka (lányom kb. 2 honapig Tipcsi csop.tarsa volt a Zold oviban)

    • Amikor országot választottunk, igen nyomós érv volt Ausztrália mellett, hogy ez egy befogadó ország. Itt valóban lehet az ember igazi ausztrál. Itt mindenki “gyüttment” ki korábban ki régebben, de jött ide valahonnan.

      Zöld ovi, OVI……hogy szalad az idő. Tipcsi már másodikos 🙂

      Ti mióta vagytok Németországban?

  2. A 300 canberrai magyarból vajon hányan dolgoznak a nagykövetségen? 🙂
    Egyértelműen nem elegen, kéne nekik egy telefonszerelő is 😉

    • Egy se 🙂 Lehet pont ez a baj. Lehet túlságosan magyarok, Bár nekünk, szinte csak jó tapasztalatunk van velük.
      Most jut eszembe, hogy a szakács magyar, és jól pókerezik 🙂

  3. Névtelen

    Szuper kedvcsináló! Még egy ok, hogy ne gondoljam meg magam 😀 Köszönöm! Sok sikert kívánok az ottani élethez!!

  4. Névtelen

    Hogyan lehet megkapni a PR vizumot?

  5. a PR vízum engem is érdekelne 🙂

    • A PR vízum megszerzése nem egy egyszerű eset. Az Ausztrál bevándorlás, talán a legbonyolultabb a világon és ráadásul több módja is van a PR nek. Legegyszerűbb ha felkerestek egy ügynököt, Mi a CSE Australia csapatával jöttünk, ők rendszeresen tartanak bevándorlási előadásokat Pesten. Nagyon ajánlom őket. Tudom ez a válasz kicsit lepattintósnak hat, de tényleg bonyolult, és nincs két egyforma eset. Ha jonkrét kérdésetek van, nagyon szívesen válaszolok 🙂

LÉCI-LÉCI